Historie

La Forge Neuve (voorheen Oude Huis) stamt uit de 17e eeuw en is grotendeels uit leem en hout opgebouwd. De buitenmuren zijn dik en van steen, waardoor het zomers in huis aangenaam koel blijft. De hoogte van een enkele deurpost is nog niet berekend op de huidige grootte van de men-sen. Op tijd bukken is daar het devies! Het huis is eeuwenlang in gebruik geweest als boerenwo-ning met stal. Rond 1930 betrok de dorpssmid het huis. In de stal zit nog de voederbak voor de koeien of paarden. Boven de ruif ziet u het luik waardoor hooi vanaf de zolder naar beneden ge-gooid werd. Zwaluwen nestelen zich onder het dak..

Onze ouders, Wendy en Piet kochten La Forge Neuve in 1960. Als kind kreeg Piet polio. In de loop van zijn leven raakte hij steeds meer geïnvalideerd, waardoor het steeds moeilijker voor hem werd om de trap van La Forge Neuve op te komen. Gelukkig kon al snel de aangrenzende, op instorten staande koeienstal met hooi- en graanzolder van de toenmalige hoteleigenaar van La Beau Séjour worden gekocht. Op die plek verrees in 1967 het ‘Nieuwe Huis’. Een huis dat voor Piet veel makkelijker toegankelijk en bewoonbaar was: een huis zonder drempels en met een makkelijke trap met grote treden. De woonkamer werd op de eerste verdieping aan de straatkant gemaakt. Zo kon Piet zonder de straat op te hoeven, toch deel uitmaken van het leven in het dorp. Toen onze vader later nog minder mobiel werd, werd een stoeltjeslift langs de trap gemonteerd.

Door een fout van de architect werd het huis hoger dan de voormalige koeienstal. Ruzie met de hoteleigenaar was het gevolg; zijn hotelgasten konden niet meer vanuit de ramen van de bovenste verdieping over ons huis van het uitzicht genieten. Gelukkig is van dit conflict niets meer over sinds het hotel in handen van een nieuwe eigenaar is.

In deze tijd waren La Forge Neuve en het Nieuwe huis samen één groot huis. De tweede verdieping van het Nieuwe Huis was niet toegankelijk. Er was geen trap naar toe en de balken op de (toen nog) zolder waren op 1.50 m hoogte. Het Nieuwe Huis had dus maar één slaapkamer; de slaapkamer met het balkon op de eerste verdieping.

Toen La Forge Neuve gebouwd werd, waren de mensen gemiddeld niet langer dan 1.50. De deuren hoefden dus zeker niet hoger dan 1.70 te zijn. Voor ons wat laag, toch laten we het zo. Op heel veel andere punten hebben we het huis wel aangepast, zodat het aan de wensen van nu tegemoet komt.

Op de begane grond braken we muren door. Het badkamertje, dat lag op de plek waar nu de eettafel straat, werd verplaatst naar de eerste verdieping. In de buitenmuur aan de tuinkant, maakten we openslaande deuren en een extra raam. Er kwam een nieuwe keuken en de zitkamer werd van de voorkamer verplaatst naar de achterkant. De buitenmuur van de stal werd verstevigd met een extra binnenmuur. Daarmee werd het heel eenvoudig huisje, een aangenaam bewoonbaar huis.

Sinds de twee huizen gescheiden bewoond en verhuurd kunnen worden, hoeven we niet meer toe te leggen op het huis. De huur wordt gebruikt om het huis te onderhouden, te verbeteren en om de vaste kosten te betalen. Sinds die tijd betaalt het huis ‘zichzelf’.

 Tot er in februari 2012 een drama gebeurde!

We weten nog steeds niet hoe het precies is gegaan. Maar toen toen Chantal, de schoonmaakster bij het huis aankwam, wist ze het meteen: Er was iets goed mis! Ze hoorde het water stromen in het huis, maar met geen mogelijkheid kreeg ze een van de deuren open. Pas met hulp van haar man en zoon lukte het uiteindelijk toch. Wat zij zagen was verschrikkelijk: Het water liep over de trappen naar beneden en in de kelder stond het inmiddels anderhalve meter hoog. Het water heeft waarschijnlijk een week lang ongehinderd uit gesprongen waterleidingen kunnen stromen, voor Chantal het ontdekte. Maar liefst 85.000 liter water (d.i. een zwembad van 5 x 8 x 2) is in die tijd door het huis gestroomd, langs de muren, door de plafonds en de elektrabuizen. Deuren konden niet meer dicht, meubels en vloerkleden waren kletsnat, isolatiemateriaal en verf hing van plafonds.

Zeker twee maanden lang hebben warmtekanonnen en droogapparaten in het huis gestaan, maar pas na de zomer kon de eerste deur weer dicht.

Later bleek dat de cv-ketel was ontploft en dat op zolder verschillende waterleidingen waren bevroren en daarna gesprongen.

Om een lang verhaal kort te maken: twee jaar later, 120.000 euro verzekeringsgeld en heel veel inspanning verder, is het Nieuwe Huis herrezen. Het heeft een hele grote opknapbeurt ondergaan en is er beter uit gekomen.

La Forge Neve bleef gelukkig gespaard tijdens deze ‘kleine watersnoodramp’, al gunden we het ook dit huis om zo grondig gerenoveerd te worden. Meteen bij de grote opknapbeurt van het Nieuwe Huis, kreeg La Forge Neuve weliswaar een extra badkamer op de begane grond, maar daarna lag het even stil. We moesten bijkomen van de enorme inspanningen rond het Nieuwe Huis en er moest weer gespaard worden.

Maar in het voorjaar van 2018 zijn we verder gegaan. De stalmuur werd ter hoogte van de keuken twee meter de stal in verplaatst. Oude eikenhouten steunbalken werden vervangen door nieuwe. De houten staander in de keuken werd – ten behoeve van de authenticiteit – verstevigd i.p.v. dat we deze vervingen. In de buitenmuur kwam een extra raam, zodat er nu heel veel licht de keuken instroomt. Het oude kleine keukenblok werd vervangen door een groot modern keukenblok. Op uitdrukkelijk verzoek van vele gasten is er eindelijk ook in dit huis een afwasmachine gekomen. Zo is het kleine en donkere keukentje getransformeerd tot een ruime, lichte woonkeuken met grote eettafel.