Omgeving

In de vallei van de Lesse, op het Domein Royal, ligt het dorpje Villers-sur-Lesse, met  slechts 250 inwoners. Men spreekt er Frans, zodat je je echt weg van huis voelt. 

Het huis LoonVoorst (La Forge Neuve en het Nieuwe Huis) staat schuin tegenover het enige hotel dat het dorp rijk is (Hotel Beau Séjour). Het is een groot wit huis, u kunt het niet missen!

Er tegenover, op nr. 12, woont André Lebrun. U zult hem vast zien als hij op straat voor zijn huis zijn sigaretje staat te roken, ls hij niet aan het werk is in zijn moestuin, meteen naast de tuin van La Forge Neuve. Hij houdt voor ons een oogje in het zeil.

Het Domain Royal is een bijzonder gebied. Met zijn uitgebreide jachtgebieden werd het gebied al in 1840 door koning Leopold I aangekocht. Hij liet er bovenop een enorme rots een jachtslot bouwen. Zijn opvolger koning Leopold II bouwde er vervolgens het neogotische kasteel, dat nog steeds majesteitelijk over de vallei uitkijkt. De koninklijke familie gebruikt het kasteel nog altijd in de weekenden en tijdens hun vakanties. Vanuit de tuin hebt u uitzicht op het Château Royal van de koninklijke familie van België, het Chateau van Ciergnon. In Fenffe (5 km van Villers)) staat de kasteel-boerderij van Koning Albert en Koningin Paola. En in 2010 kocht Koningin Paola de oude pastorie van Villers-sur-Lesse. Naar verluidt deed ze dit voor haar kleinkinderen. De pastorie wordt nog steeds opgeknapt. Kortom: u verkeert in Villers in goed gezelschap.

In het dorp zelf ligt het “Château Jaune”, het gele kasteel, een jachtslot uit de 17e eeuw, waarvan het hoofdgebouw in de Tweede Wereldoorlog is weggebombardeerd. Om dit kasteel heen werden pachtboerderijen gesticht, waarvan er nog slechts één zijn functie heeft behouden. Zo ontstond dit kleine dorp. In het dorp is geen winkel meer, en ook het café is een woonhuis geworden.

In de vallei meandert de rivier de Lesse met haar stroomversnellingen en haar aftakkingen naar andere riviertjes, zoals de Wimbe en de Lhomme. Het heuvelachtige coulisselandschap zorgt voor een afwisseling van weilanden, bossages en prachtige loof- en naaldbossen. Uren kun je hier wandelen, fietsen of kanoën zonder anderen tegen te komen. 

In de buurt van Dinant wordt geklommen en op verschillende plaatsen zijn er grotten te bezichtigen. Maar ook voor de uitstekende restaurants, of alleen voor de rust en de schoonheid van de directe omgeving en het huis, maakt het verblijf hier heerlijk.

Meer informatie over restaurants en over activiteiten die in de omgeving ontplooid kunnen worden, vindt u onder het kopje ‘activiteiten’.