Sportieve mogelijkheden

Wandelen, fietsen, kanoën, klimmen, paardrijden, langlaufen, alles is mogelijk in de omgeving van het huis

Er zijn meer dan genoeg mogelijk in de ‘Vallei van de Lesse’ om je sportief te kunnen vermaken. Hieronder geven we u graag een aantal mogelijkheden en tips waarvan veel van onze gasten al ge-bruik hebben gemaakt.
Voor nog meer sportieve mogelijkheden in de regio kunt u kijken op ValdeLesse.

 

Wandelen

Het gebied rond Villers-sur-Lesse, behoort voor een groot gedeelte tot het “Domaine Royal” en is daarmee beschermd gebied. U kunt er prachtig wandelen en met een beetje geluk stuit u op wroetende everzwijnen, een groep grazende reeën of zelfs een hert.

 Bij het  Syndicat d’initiative (de VVV) in Rochefort zijn wandelkaarten te krijgen met gevarieerde wandelroutes. Op de site van RouteYou vindt u wandelroutes nabij het koninklijk kasteel van Ciergnon. Op de site Valdelesse kunt u een zowel het Road Book – Ontdekkingswandelingen, als een app downloaden met wandelingen in dit gebied.

Voor kinderen is het ook erg leuk om tijdens het wandelen op zoek te gaan naar ‘de schat’. Geocaching heeft hiervoor een leuke app ontwikkeld, die op uw mobieltje is te downloaden.

 In de rechterla van het dressoir in de woonkamer, liggen – als het goed is – ook wandelkaarten van dit gebied. Legt u ze ook weer terug voor de volgende gasten.

 

Fietsen en mountainbiken

Over de oude spoorlijn langs Villers-sur-Lesse ligt een mooie geasfalteerde fiets/wandelroute (RAVeL) aangelegd. RAVeL 150d gaat van het station in Jemelle via Rochefort en Villers naar het station van Houyet. Omdat het pad door het dal van de Lesse gaat is het makkelijk te fietsen.

Wilt u liever mountainbiken, op de site ValdeLesse, vindt u een app waarmee u routes kunt downloaden.

 

Achterin de tuin staan in de fietsenstalling een aantal fietsen (klein en groot) die gebruikt kunnen worden voor een fietstochtje. Als u een goede fiets wilt, kunt u beter uw eigen fiets meenemen of een fiets huren in Rochefort bij  Cylce Sport  (Christophe Walhain). Tegen een vergoeding kan Christophe de fietsen ook naar Villers-sur-Lesse brengen.

Survival

Het park Dinant Aventure biedt spannende en leuke survival activiteiten.  De minimum leeftijd voor hun activiteiten is 8 jaar.

Afhankelijk van het aantal deelnemers én beschikbare instructeurs, wordt bepaald welke challenges op die dag worden aangeboden.

De organisatie raadt sterk aan om vooraf contact op te nemen om de mogelijkheden te bespreken en deelname te reserveren. Je kunt alleen ter plekke contant (!) betalen.

Op hun site geven zij ook advies over geschikte kleding, veiligheid e.d.

 In Cherain, niet ver van Houffalize ligt het Klimadventure.

Hoog in en tussen de bomen is een groot parcours gemaakt. De durfals kunnen het parcours afsluiten met een Pamperjump en de Quickjump. Uiteraard ben je tijdens het parcours voortdurend gezekerd en wordt je begeleid door een ervaren instructeur. Deze activiteit is voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen. Op de site kunt u zich aanmelden.

Hotel La Malle Poste / Rest. La Calèche

Kanovaren

De Lesse staat al generaties lang bekend om het kanovaren.

Het is helaas niet meer overal toegestaan. De forelvissers hebben een juridische strijd gewonnen, waardoor het tussen Han-sur-Lesse – Houyet niet meer mogelijk is. De kanoroute die nu beschikbaar is, gaat van Houyet naar Anseremme (hier stroomt de Lesse bij Dinant de Maas in).

 Er zijn twee startpunten: Houyet (route 21 km) en Gendron (route 12 km).

Kano’s kunt u huren bij: Lesse Kayak of bij de Kayak Jaunes Libert.

U kunt beginnen bij het eindpunt in Anseremme. Hier koopt u een ticket voor de kano’s en de trein. Daarna neemt u de trein naar het beginpunt in Gendron of Houyet. Kanoënd komt u vanzelf weer bij uw auto. Bent  u met 2 auto’s dan kunt u het natuurlijk zo regelen dat er op beide plekken een auto staat. In vakantieperiodes is het raadzaam vooraf kano’s te reserveren!  En let op uw persoonlijke spullen en eigen kano wanneer u aan de kant pauzeert!

Klimmen en abseilen

https://ardennen.nl/activiteiten/klimadventure/

Ten zuiden van Dinant, tussen Anseremme en Famignoul, bevindt zich aan de oostzijde van de Maas een bekende bergbeklimmersschool.

Wanneer u op de westoever van de Maas naar het uitzichtpunt van kasteel Freyr gaat, dan kunt u ook rustig kijken naar de klimmers die boven de Maas aan de rotsen hangen.

Golfen

– In Houyet, slechts 13 km van Villers-sur-Lesse, ligt de Royal Golf Club Chateau Royal met 18 holes en 1 golfbaan

– In Méan, 35 km van Villers-sur-Less, ligt Five Nations Golf met 18 holes

– In Durbuy op ca. 45 km van Villers, ligt Golfclub Durbuy met 2 golfbanen, met respectievelijk 18 en 9 holes.

Paardrijden

Op 8 minuten rijden ligt in Hérock een goede manege bij de Hostellerie l’Herock. Zij hebben zowel een binnen- als een buitenbak, maar onder begeleiding kunt u ook de bossen in.

Ook in het Recreatiepark Chevetogne kan je paardrijden.

Zwemmen

Wij zwemmen zelf het liefst in de Lesse. Als u het dorp uitloopt richting Rochefort en u bent over de tweede brug gegaan, dan loopt u rechts het weiland in. Aan het einde gaat u over de barrage (stroomversnelling) waar de Lesse ondiep overheen stroomt. Aan de linkerkant van de barrage is het behoorlijk diep en kunt u heerlijk zwemmen. Er is voldoende plek om ook lekker te zonnen.  Maar ook bij Lessive en bij Beauraing wordt in de rivier gezwommen.

Liever in een zwembad? Er zijn zwembaden in Rochefort, Chevetogne en Ciney.

In Givet (20 km) is een waterpark met grote glijbanen (Centre Aqualudique Rivéa)

Pretparken

 Op 15 minuten rijden van Villers-sur-Lesse ligt het Domain Chevetogne.

Het is een groot recreatiepark rond het kasteel van Chevetogne, met prachtige tuinen, een zwembad, een skelterbaan, een manege, midgetgolf, tennisbanen, restaurants, verhalenmuseum en een natuurmuseum. Ook worden er concerten gegeven.

De meeste activiteiten vallen onder de entreeprijs, voor een enkele activiteiten wordt een extra bijdrage gevraagd. Als u wilt tennis of paardrijden, is het aan te raden om vooraf te reserveren. U dient zelf voor een cap c.q. tennisrackets en ballen te zorgen.

Railbiken

In de omgeving van Dinant, in de Vallei van de Molignée (Maredsous) kan je op een sportieve en originele manier, te weten de railbike door de natuur fietsen.

Vissen

De Lesse is bekend om zijn forel. Op verschillende plaatsen in de omgeving zijn visvijvers. Voor visaktes kunt u informeren bij de VVV (syndicat d’initiative) in Rochefort. U kunt ook kijken op de site van Val de Lesse

Langlaufen

In de winter zijn op een hoogte van 563 meter, al snel de pistes van Saint Hubert open. Zij hebben 4 verschillende tochten.  Ook in Champlon zijn 4 langlaufpistes. Zowel in Saint Hubert als in Camplon kunt u langlaufmatriaal en sneeuwschoenen huren.