Sporten

Wandelen, fietsen, kanoën, klimmen, paardrijden, alles is mogelijk in de omgeving van het huis

Le Val de Lesse – une région à vivre !

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden in de vallei van rivier de Lesse om je sportief te kunnen vermaken. Hieronder geven we u graag een aantal mogelijkheden en tips waarvan veel van onze gasten al gebruik hebben gemaakt.
Voor nog meer sportieve mogelijkheden in de regio kunt u kijken op ValdeLesse.

Wandelen

In de omgeving kunt u veel wandelen. Het gebied rond Villers-sur-Lesse is bijzonder mooi. Veel behoort tot het “Domaine Royal” en is daarmee beschermd gebied. Wandelkaarten met gevarieerde routes zijn verkrijgbaar bij het Syndicat d’initiative (de VVV) in Rochefort. Mogelijk liggen er nog wandelkaarten in huis in lades van (salon)tafels.

Op de site van RouteYou vindt u wandelroutes nabij het koninklijk kasteel van Ciergnon

Fietsen en mountainbiken

Er is tegenwoordig een mooie fiets/wandelroute (RAVeL). Deze is aangelegd (geasfalteerd) over de oude spoorlijn, door het prachtige dal van de Lesse.
RAVeL 150d gaat van het station in Jemelle via Rochefort en Villers naar het station van Houyet. Ideaal voor de sportievelingen om op de fiets vers brood te gaan halen in Rochefort.
In de fietsenstalling links achterin de tuin staan enkele fietsen (klein en groot) ter beschikking voor een klein fietstochtje. Wil je met goed materiaal op pad, dan raden we u aan om uw eigen fiets mee te nemen of in Rochefort te huren bij Cylce Sport  (Christophe Walhain). Hij kan -tegen vergoeding- de fietsen ook komen brengen.

Survival

Het park Dinant Aventure biedt, voor jong en oud, ruime mogelijkheden voor spannende en leuke survivalactiviteiten.
Afhankelijk van het aantal deelnemers op een dag en beschikbare instructeurs wordt bepaald welke challenges op die dag worden aangeboden. Je moet dus van te voren contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken en deelname te reserveren. Je kunt alleen terplekke contant (!) betalen.
En trek makkelijk zittende kleding aan die vies mag worden en sport/bergschoenen met grip.
Het survivalpark breidt steeds verder uit met nieuwe spannende activiteiten. Een belevenis waar lang over wordt nagepraat !

Hotel La Malle Poste / Rest. La Calèche

Kanoën

De Lesse staat natuurlijk bekend om het kanoën. De kano-route die nu beschikbaar is gaat van Houyet naar Anseremme (alwaar de Lesse bij Dinant in de Maas uitkomt). Vroeger kon je ook kanoën op de route Han sur Lesse – Villers sur Lesse – Wanlin – Houyet, maar de forelvissers hebben een juridische strijd gewonnen waardoor het kanoën op die route is verboden.
Er zijn twee startpunten: Houyet (route 21 km) en Gendron (route 12 km). Kano’s kunt u huren bij: Lesse Kayak of bij de Kayak Jaunes Libert.
Wanneer u bij uw auto wil eindigen, rijdt u eerst naar het eindpunt in Anseremme waar u tickets voor kano’s en de trein koopt. De trein brengt u naar Gendron of Houyet. Een wegbrenger/ophaler kan u rechtstreeks naar de startpunten brengen. In vakantieperiodes is het raadzaam vooraf kano’s te reserveren!  En let op uw persoonlijke spullen en eigen kano wanneer u aan de kant pauzeert!

Bergbeklimmen

Ten zuiden van Dinant, tussen Anseremme en Famignoul, bevindt zich aan de oostzijde van de Maas een bekende bergbeklimmersschool.
Wanneer u op de westoever van de Maas naar het uitzichtpunt van kasteel Freyr gaat, dan kunt u ook rustig kijken naar de klimmers die boven de Maas aan de rotsen hangen.

Golf

Wij vonden op de website Leading Courses golfbanen in
– Houyet op 13 km van Villers, ca. 15 minuten rijden: 18 holes, 1 golfbaan
– Méan op 35 km van Villers, ca. 40 minuten rijden: 18 holes
– Durbuy op ca. 45 km van Villers: 27 holes, 2 golfbanen

Paardrijden

In Hérock ligt een goede manege bij de Hostellerie.
Ook in het recreatiepark Chevetogne kan je paardrijden

Zwemmen

Op verschillende plaatsen vlak bij het dorp, o.a. bij het vroegere station of in Lessive, kunt u vrij zwemmen in de Lesse.
Er zijn zwembaden in Rochefort, Chevetogne en Ciney.

En in Givet (20 km) is een waterpark met grote glijbanen (Centre Aqualudique Rivéa)

Domein van Chevetogne

Het Domain Chevetogne is een groot recreatiepark gelegen 15 minuten rijden van ons huis. Rondom een kasteel liggen visvijvers, een zwembad, manege, midgetgolf, tennisbanen, restaurants etc.

Railbiken

In de omgeving van Dinant, in de Vallei van de Molignée (Maredsous) kan je op een sportieve en originele manier, te weten de railbike door de natuur fietsen.

Vissen

De Lesse is bekend om zijn forel. Op verschillende plaatsen in de omgeving zijn visvijvers. Voor visaktes kunt u informeren bij de VVV (syndicat d’initiative) in Rochefort.

Langlaufen

In de winterperiode zijn al spoedig de pistes van St.Hubert of Champlon open voor langlaufen. Informatie kunt u krijgen bij de Nederlandse Skivereniging (070-3525 800).